středa 2. července 2014

Odporová dekáda

Podařilo se mi ukořistit odporovou dekádu od Metry, ročník 1972 s rozsahem do 100 kΩ. Je to již novější kompaktní typ, který má ovšem i své neduhy. Používá totiž otočné přepínače s postříbřenými kontakty - stříbro se po čase pokryje vrstvou sulfidu stříbrného. Starší typ dekády používal standardní otočné přepínače s mosaznými kontakty - tam to nebylo tak kritické.
Odporová dekáda
Sulfid stříbrný má značný měrný elektrický odpor a dochází pak k blbnutí dekády (převážně na nižších rozsazích). Bohužel přítlačná pružina na zkratovací kontakt má příliš malou sílu na obroušení sulfidu pomocí několikanásobného točení přepínačem a tak je třeba dekádu rozdělat a ručně vyčistit.

Vnitřní uspořádání
Ke každému přepínači přísluší jedna PCB s kalibrovanými rezistory - vyleptané cesty, které jsou ještě ručně proškrábány - dokalibrovány. Poslední rozsah je řešen pomocí vinutých rezistorů.
Jednotlivé části
Jednotlivé části jsou k sobě připájeny a zapojeny do série. Dekáda měla proměnný přechodový odpor 1 - 4 Ω, takže jsem se rozhodl všechny přepínače rozdělat, obrousit a nakonzervovat.
Již obroušený PCB přepínač
Některé přepínače měly na sobě tolik sulfidu, že byly celé černé. Doufám, že konzervant zpomalí jeho další tvorbu.
Nakonec jsem vyčistil ještě styčné plochy u banánkovým zdířek a přívodních kabelů a dekádu přeměřil na miliohmetru HP4328A. Její nulový odpor je 14,5 mΩ, což je v intervalu dle výrobce (15 mΩ s oboustranou tolerancí 3 mΩ).
Měření vnitřního odporu dekády

Žádné komentáře:

Okomentovat