středa 6. února 2013

Nová pracovní stanice - po 6ti letech!

Je to již 6 let, co mi vedle hlavy běží dvoujádrový Athlon 4000 s 3 GB RAM. Bohužel v dnešní době požadavků na programy (a mou nutností používat spousty různorodých programů) jeho výkon již značně zaostával. Navíc občas došlo na zamrznutí či náhodný restart, což bylo způsobeno studenými spoji pod jižním můstkem. Ono totiž má pasivní chlazení, a asi první dva roky provozu se přehříval (než jsem na to přišel a dal tam větřák). Od té doby s tím byly občasné problémy.
Všechny komponenty v midi toweru

Nadešel tedy čas na změnu. Nakoupil jsem CPU Core i5-2500k, zdroj Seasonic S12II-430, desku MSI Z77A-GD65 - Z77 (military class III), paměti Patriot 2x4GB DDR3 1600MHz, a chladič s 8 heatpipe AC Freezer 13 (Continuous Operation) =)

Nakoupil jsem od CZC, protože jej považuji za jediného pražského seriozního prodejce počítačové techniky. Hlavně třeba neprodává vadné série produktů jako Alza.

S nějakými kvalitními větráky a hlavně prachovými filtry (protože na koleji se nehorázně práší), mě celá tahle sranda vyšla na 13k.

Jsem mile překvapen výkonem, který jsem přímo nečekal. Jelikož mám i systémový disk šifrovaný, tak teď není poznat, že by byl, bo rychlost dešifrování je 2.6 GBps (narozdíl od dřívějších 120 MBps). Nj, i5 má prostě na čipu rovnou zadrátován AES :) (nesnáším SW implementace, jsou děsně pomalé, logicky :))
K rychlosti také přispívá Velociraptor 10k otáček od WD, který nyní může plně využít svůj potenciál.
WD Velociraptor 10 k RPM, 300 GB
 Všechny ostatní komponenty jsou takřka nesmrtelné běžným používám (např. test zdroje od kolegy RayeRa: http://rayer.g6.cz/hardware/s12ii430.htm), ale také overload používáním. Sestava je totiž nachystaná na případné přetaktování, kdyby výkon nestačil. No prostě investice do budoucna.
Používám interní grafiku, protože negamesím. Možná až si budu chtít zagamesit nějakou novou gamesu, nebo jinak využít výkon GPU, tak si koupím nějakou grafiku za desítku :)

Takhle si sestava papá 45 W ze sítě, při průměrné zátěži asi 68 W.
To se bude pracovat, jelikož doslova nestíhám klikat :D

2 komentáře:

  1. Zdravim. Tyhle stránky jsem objevil teprve nedávno (včera). Dobrý počtení. Co se týká kompu tak můj první PC byl Athlon 64 1,8 GHz který šel dobře nataktovat (min. 2,4-2,6). Byl to tehdy dost dobrej procák co dal zatopit i tehdy jinak topícímu Pentiu na 3 GHz (tuším Netbust architektura nebo tak něco). Kupoval jsem jej někdo okolo 2005 roku. To jsem si myslel jaký mám docela dělo. Za celou sestavu jsem tehdy dal nějakých 30 k (byla v tom i slušná GK, 1 GB RAM, externí zvukovka, tuner, možná i nějaký to trafo a já nevim co ještě). Kdyby po 4 letech neodešla základovka, tak bych na něm fungoval nejmíň ještě 1-2 roky. Teď jedu na Core duo E8400. Jelikož už je to zas nejmíň 4 roky, tak doufám, že zas něco neodejde. Sice vyšší výkon by se hodil zejména u konverze videa, ale jinak zatim dostačuje.
    Tak hlavně ať slouží!
    A díky za zajímavý stránky.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za kompliment!
    Shodou okolností mi v dílně slouží (bývalá stanice), také s athlonem 64, ale dvoujádrem. Topí to, jak je zvykem u AMD. Ale stále to jede, a to je hlavní (deska sice po 6 letech se odporoučela, ale stačilo ji vypéct v troubě, přepastovat chladiče a slouží dál)...

    OdpovědětVymazat