středa 13. února 2013

Projektor málo svítí i po vyměnění lampy. Co s tím?

Často používané projektory (i přesto že jsou vybaveny prachovými filtry) se uvnitř časem hodně zapráší. Ač je to s podivem, tak celá optická soustava od lampy až k LCD panelům není hermeticky uzavřená. V konstrukci je spousty děr, škvír apod. kterými se pomalu prach dostává dovnitř. Prachové filtry slouží totiž pouze pro nasávání vzduchu ventilátorům, ale různé turbolence, které ventilátory vytvářejí, strhávají okolní prach (přes větrací mřížky projektoru bez filtrů) dovnitř.
RGB LCD panely (osvětlované lampou)
S rostoucí intenzitou prachu na optice klesá celkový světelný tok, který se nakonec dostává na plátno. Uživatel si myslí, že lampa je již "vysvícená" a tak ji za velký peníz vymění. A ups, ono to nepomohlo.

Řešením je vyčistit optiku. Nejvíce prachu je vždy naneseno na samotných LCD panelech a barevnými filtry před nimi, protože tato část je nejvíce vystavena okolnímu prostředí. Naneštěstí prach je za ta léta natolik jemný a mastný, že jednoduše nejde vyfoukat stlačeným vzduchem, ani odstranit štětečkem.
Pokus o odstranění prachu štětečkem z filtrů
Filtry se tedy musí vyndat a jemným hadříkem očistit, případně i odmastit isopropylalkoholem (nebo podobným alkoholem, jež nezanechává stopy).
Čištění LCD panelů je již horší, protože je k nim přístup pouze asi přes 3 mm širokou mezeru. Panely by bylo vhodné vytáhnout, ale to SILNĚ NEDOPORUČUJI. Dojde k rozhození geometrie paprsků a už se to nikdy nepodaří dát dokupy. Všechny 3 barevné složky se poté spojují v optickém hranolu a stačí nepatrné posunutí panelu špatným směrem (desetiny milimetru) a na plátnu jsou z toho ihned centimetry.
Vyndaný objektiv s optickým hranolem + LCD panely
Panely se očistí hadříkem z vnější strany, ale poté je třeba ještě je očistit z vnitřní strany + povrch optického hranolu. Na tomto bloku bývá nejvíce prachu.
Já používám kombinaci tenká špejle + vata + isopropyl. Musí se dávat ale pozor, aby při čištění nepraskly ještě filtry které se nacházejí před optickým hranolem.
Spousta jemného šedého prachu
Po vyčištění jede projektor opět jako nový, i se "starou vysvícenou" lampou. Celé rozebrání, vyčištění a složení projektoru zabere asi 1.5 hodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat