sobota 9. února 2013

Opravy a čištění ntb, aneb gumová kurvítka!

Často opravuji ntb, které se přehřívají a poté vypínají. Teplota CPU bez zátěže bývá běžně 50 °C, při zátěži se to vyhoupne někam k 90ce, klávesnice začíná pomalu pálit...
Příčina je ucpání žeber chladiče prachem. Ale není to jen tak obyčejné ucpání! Tlak ventilátoru doslova stlačí prachové částečky, chlupy, vlasy apod. do asi 4mm tlusté vrstvy, která poté blokuje proud vzduchu na žebra chladiče (resp. radiátoru). Tato vrstva je tak mohutná, že doslova vypadá jako molitan nebo podobná látka. Větrák pak jede naplno, ale ani tak se mu nepodaří překonat odpor této vrstvy.
Gumové kurvítko na GPU!

To je ovšem triviální věc, proti které se nejde ubránit. Prostě čas od času je potřeba vyčistit okolí větráku (asi tak jednou do roka).
Ovšem druhá a zarážející věc je používání tzv. kurvítek. Čili věci, která zaručí, že se zařízení po určité době používání poškodí nebo totálně zničí. Ideálně den po vypršení záruky.
Výrobci ntb (převážně HP, Dell a Lenovo - např. u Asus a Acer jsem se s tímto ještě nesetkal) používají na kompenzaci převýšení mezi GPU čipem a styčnou plochou heatpipe chladiče kus (0.6 mm !!) teplovodivé gumy. Je to opravdu nějaká silikonová guma s vyšší tepelnou odolností, která má tepelnou vodivost asi jako polystyren, kterým máme zateplený barák :)

V praxi pak čip má 80 °C, chladič 60 °C, teplotní výkyvy jsou mnohem rychlejší, což dále nesvědčí bezolovnatým cínovým kuličkám, kterými je obvod připájen k základní desce. No prostě demence EU, skupin typu Greenpeace a oxidujícího Bursíka nemá hranic.

Na MCU je zde: http://mcu.cz/news.php?extend.3017.15 krásný článek o tom, jak jsou nekvalitní pájené spoje pomocí bezolovnaté pájky. Tyto spoje poté díky velkým a rychlým teplotním výkyvům praskají za vzniku studených spojů. Čip pak nemá kontakt s deskou, grafika začíná blbnout.

Spousta firem si v česku na tomto založila bussiness. Dělají tzv. reflow a překuličkování čipu. Jednoduše odpájejí obvod, dají na něj zpátky (již už kvalitní olovnaté) cínové kuličky a opět jej připájejí. Celý zákrok vyjde na 500-1000 Kč, a pokud se náhodou poškodil čip kvůli vysokým provozním teplotám, tak jej taky vymění (asi za dalších tisíc korun). Nakonec oprava vyjde levněji, nežli kupovat novou desku a nebo to dávat do autorizovaného servisu, kde by oprava vyšla na cenu nového ntb.

Nicméně zpátky ke gumovému kurvítku. Kamarád mi přinesl dva HP ntb na vyčištění. Vyčistil jsem a ze zvědavosti se podíval pod chladič. Samozřejmě. Jednak nekvalitní teplovodivá pasta na CPU a na GPU gumové kurvítko. Z měděného plechu tloušťky 0.8 mm jsem vystřihnul kousek o velikosti čipu, namazal na obě strany teplovodivou pastu z GM (80 gramů za stovku, tepelná vodivost 0.4W/mK) a dal dokupy.
Kilo ztvrdnuté fuj pasty na CPU a gumové kurvítko na GPU
Kamarád ihned upravený stroj vyzkoušel a byl překvapený jak je tichý a jak vůbec nehřeje! Teplota v klidu 36 °C, při hraní WoWka nebo StarCraft II max. 60 °C.
Pak mi ještě další tři dny básnil o tom, že takhle tiché a studené to nebylo ani když to koupil. No prostě, gumové kurvítko je prostě gumové kurvítko =)

Teplotním pastám z comp shopů nevěřím. Prodávají pár gramů za několik stovek, výrobce se ohání lákavými slovy "nejlepší pasta na světe s hustotou tolik a tolik, obsahuje stříbro!". WTF? K čemu je mi hustota u teplovodivé pasty? Navíc tepelnou vodivost uvádí snad jenom jeden výrobce. Opět další dmnce.

Pro největší zatížení používám pastu Dow Corning TC5021 s tepelnou vodivostí 3.3 W/mK, která je už trochu draží (25g balení asi za 400 Kč), nicméně mi toto množství vystačí asi doživotně.
Používat tuto pastu na ntb a pracovní stanice je zbytečný luxus, hodí se spíše do stanic, kde se CPU taktuje a bojuje se opravdu o každý stupeň. Na jakékoliv další použití stačí obyč pasta, třeba Elchemco extrém, za stovku 80 g =)
A pořád to bude lepší než ten výrobní shit, co tam dávají, a mnohem levnější než ty pasty v comp shopech.

Samozřejmě že by se na trhu našly i lepší (a taky horší) teplovodivé pasty, ale je to naprosto zbytečné je používat pro běžné použití, když zrovna neděláte overclocking =)
Nicméně, původní pastu od výrobce je určitě vhodné vyměnit :) Ale hlavně odstranit kurvítka! Ty udělaj nejvíc...

Žádné komentáře:

Okomentovat