pondělí 31. prosince 2012

Modrý fireball

Nadešel čas silvestra a tak mě napadlo, udělat si fireball. Ale ne klasický fireball s benzínem/naftou/něčím. Ale neklasický. Modrý. Tomuto předcházeli barvičky červené, oranžové, zelené, až nakonec se vyplodila barva modrá.
Modrý plamen dohořívající směsi na poli

Jelikož se mi nechtělo dělat žádné potrubí pro vedení proudu hořlaviny, vzal jsem jednoduše dělobuch se 4 g chloristanového flashe (chloristan, hliník a pro větší dunivý efekt trochu sulfidu antimonitého), dělobuch umístil na pole do díry hluboké cca 25cm a na něj položil ve dvojitém sáčku přibližně 200 ml hořlavé směsi.
Směs (navrhnutá kolegou) obsahovala methanol s přídavkem 5 % dichlormethanu a 0.2 % chloridu měďnatého. Samotný MeOH hoří takřka bezbarvě, dichlormethan funguje jako donor chloru a měď barví do zelena. Ve výsledku je neuvěřitelně sytá modrá barva, až jsem byl intenzitou a kontrastem velmi překvapen.

Množství 200 ml směsi je tak minimum řekl bych, raději více, a použít silnější sáček, ideálně tenkou plastovou lahev, protože takto je efekt příliš při zemi a spousta hořlaviny dopadne hořící na zem.
Nicméně, i modrou barvu lze bez problému udělat :)

Žádné komentáře:

Okomentovat