čtvrtek 12. ledna 2012

Firebally

Občas, když je nuda, nebo KOPR, tak je potřeba udělat nějakou uvolňující činnost. No a co je lepšího, nežli si (naprosto legálně) udělat nějaké to menší bum, jenž vypadá efektně a nebezpečně-bezpečně zároveň?
1.5l methanolu, 30g chloristanového flashe a silueta kolegy
Uplně první tento experiment jsme uskutečnili s kamarádem někdy před lety, viz foto výše. On byl vzdálen od odpalu asi 30 metrů, já dalších 20. Trochu jsme to přehnali s množstvím flashe, takže okna všude okolo pořádně zaduněla, celé pole se rozzářilo a na foťáku mi to málem vypálilo díru v čipu (toho IR bylo i na ten filtr mnoho).

A jakže se to vlastně dělá? Vezme se flashová náložka (v papírovém pouzdře), hmotnost náplně je podle množství hořlaviny, kterou chceme rozprášit (dejme tomu že to odpovídá lineární závislosti 150 ml/5 g). Dále vezneme nějaký sáček, do kterého nalijeme hořlavinu (benzín, ethanol, methanol), sáček zavážeme a položíme na náložku. V případě použití většího množství hořlaviny (litry a výše), se pochopitelně musí zvětšit i navážka flashe, aby došlo k úspěšnému roztržení nádoby (používat jedině papír nebo plast!).

Tímto způsobem se dosahuje efektu zvaného fireball, známého např. z filmů, kde na zemi vybuchje pověstná C4, či nějaká pozemní mina. V dražších filmech se stále tento postup používá (protože to vypadá opravdu věrohodně), v levnějších to nahradí už každý lepší grafik, ala CGI.

Další, tentokráte 200 ml benzínu v sáčku a 8 g náložka manganistanového flashe je k vidění na videu:

Video bylo točeno z bezprostřední blízkosti (asi 5 metrů). Ničemu zde nehrozí, kusy nedohořelého sáčku nedoletí dále než 1.5 metru, pouze je krásně cítit to teplo uvolněné energie...

Odpaluje se zásadně někde na betonových plochách, nebo na mokré louce s nízkou trávou... prostě tam, kde nemůže nic chytnout (při malém množství flashe totiž dopadnou kusy sáčku s hořícím benzínem na zem).

Jeden takový odpal na betonové ploše se nám podařilo krásně zachytit:
200 ml benzínu v sáčku, 7 g mangan. flashe + profi fotograf
Tady mi trochu ujela ruka - 15 g chlor. flashe, 300 ml benzínu
Doma tohle samozřejmě nikdy nezkoušejte, článek slouží pouze pro obeznámení s tajemstvím, jak to vlastně v těch filmech dělají.

1 komentář:

  1. Vypadá to teda fakt super, i když teda hodně nebezpečně. Tak snad víte, co děláte. Nedávno jsem si podle rady zde pořídil počítač od Alzy a věnuji se 3D grafice a VFX, tak podobné efekty dělám taky. Ale jak říkám, preferuji bezpečí počítačového stolu. :) To mi vyhovuje o dost více.

    OdpovědětVymazat